Jakiego jedzenia unikać przyjmując sotalol?

 

Sotalol – co to za lek i jak działa?

Sotalol jest beta-blokerem (beta-adrenolitykiem), co oznacza, że jego działanie jest ukierunkowane na blokowanie receptorów β-adrenergicznych ulokowanych m.in. na mięśniu sercowym. Pobudzenie receptorów adrenergicznych następuje dzięki adrenalinie i noradrenalinie, które odpowiadają za skurcz obwodowych naczyń krwionośnych i wzrost częstotliwości rytmu serca. Farmakoterapia beta-blokerami, w tym sotalolem, uniemożliwia oddziaływanie wspomnianych neuroprzekaźników na receptory β-adrenergiczne. W efekcie leki powodują zmniejszenie siły skurczu mięśnia sercowego, wyregulowanie rytmu serca oraz obniżenie ciśnienia tętniczego. Dlatego też sotalol jest rekomendowany w przypadkach rozmaitych typów zaburzeń rytmu serca np. częstoskurcz nadkomorowy, zespół Wolffa-Parkinsona-White’a (WPW) czy migotanie przedsionków.

 

Sotalol a codzienna dieta – na co należy uważać w trakcie leczenia?

Podczas leczenia beta-blokerami należy zwrócić uwagę na codzienną dietę. Istnieje bowiem szansa, że niektóre produkty spożywcze okażą się nieodpowiednie dla pacjenta. W pierwszej kolejności należy wspomnieć o alkoholu, który nie tylko w przypadku sotalolu może okazać się niebezpieczny. Napoje alkoholowe mocno oddziałują na metabolizm środków farmakologicznych, m.in. nasilając ich działanie, opóźniając wydalanie z organizmu czy osłabiając ich właściwości terapeutyczne. Lekarze w większości przypadków rekomendują zrezygnować lub mocno ograniczyć spożycie napojów alkoholowych podczas przewlekłej farmakoterapii.

Niemniej jednak nie tylko alkohol ma wpływ na sotalol. Warto też wspomnieć o dwóch istotnych kwestiach:

  • Przyjmując sotalol należy zachować długi, kilkugodzinny odstęp od spożycia posiłku zawierającego nabiał lub inne produkty mleczne. Tego typu produkty spożywcze powodują zmniejszenie wchłaniania leku, co może doprowadzić do ograniczenia działania leczniczego i tym samym uniemożliwić poprawę stanu pacjenta czy też ograniczyć aktualne objawy.
  • Podczas leczenia sotalolem zaleca się ograniczenie spożycia produktów o wysokiej zawartości tłuszczu np. tłuste wędliny, czerwone mięso, masło, smalec, fast foody. Tłuszcze potęgują wchłanianie leku, a to prowadzi do wzrostu jego stężenia we krwi. Efektem może być intensyfikacja jego działania, co w konsekwencji powoduje niebezpieczne zdarzenia sercowe m.in. bradykardię, niewydolność serca, hipotonię czy zaburzenie przewodzenia serca.

Bibliografia
1\. Błaszczyk E., et al. „Interakcje wybranych leków z żywnością w grupie pacjentów powyżej 60. roku życia.”Family Medicine & Primary Care Review 2015, 17(3): 180-184.
2\. Korzeniowska K., Jabłecka A. „Interakcje leków z pożywieniem.” Farmacja Współczesna 2008, 1: 24-30.
3\.

Bibliografia

Zobacz też:

Najnowsze poradniki: